Bazilikas – tai prieskonis dažnai vadinamas karališkuoju. Nepaprastai aromatingas, plačiai paplitęs Azijoje, Afrikoje bei Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Atrodo, kad daugiausia įvairių rūšių auga Afrikoje.
Bazilikas labai maloniai kvepia, kvapas gerai išsilaiko ir žolę išdžiovinus. Jų yra įvairių rūšių, vienų kvapas primena muskato riešuto kvapą, kitų – gvazdikėlius ar lauro lapus ir kt.
Tai nepakeičiamas prieskonis Viduržemio pajūrio kraštų virtuvėje. Salotoms, makaronų padažams, mėsos ir žuvies patiekalams jis suteikia specifinį skonį. Be to, sunkiai virškinamas maistas greičiau įsisavinamas.
Bazilikas ypatingai gerai dera su pomidorais. Naudojamas gaminant klasikinį Pesto , tinka salotoms, sriuboms, troškiniams, sviesto ar grietinėlės padažams, su žuvimi ar vištiena. Galima naudoti nesmulkintus lapus ar supjaustyti chiffonade. Kadangi bazilikas supjaustytas greitai pajuosta, pjaustyti reikėtų tik prieš patiekiant patiekalą. Verdamas augalas praranda aromatą, todėl į sriubas ar padažus baziliką dėti reikėtų tik pabaigoje. Yra keletas baziliko rūšių – cinamono, citrininis, Tailando bazilikas ir kitos.
[…] nusprendėme patiekalą šiek tiek patobulinti ir pridėti daugiau Italijos skonių. Česnakas, bazilikas bei pomidorai – tikrai nenusivilsite šiuo […]