Burokėliai, tai plačiai vartojama dvimetė daržovė, tamsiai raudonais šakniavaisiais bei plačiais lapais.
Burokėliuose ypač gausu organizmui reikalingų medžiagų: jodo, daug vitaminų B1, B2, PP, o vitamino C yra net du kartus daugiau nei morkose.
Šakniavaisiuose yra 9-16 % cukrų, 1,8-3 % baltymų, 0,7-1,4 % celiuliozės, 0,8-1,3 % mineralinių medžiagų, taip pat rūgščių, vitaminų (ypač vitamino P).
Tiek šakniavaisiai tiek lapai vartojami salotose, sriubose, kaip garnyras.
Tinka vartoti su: graikiniais riešutais, feta sūriu, obuoliais, kiauliena, žuvimi, čili pipirais, sviestu, kiaušiniais, bulvėmis, grietine, actu, kariu, agurkais, krapais, citrinomis, garstyčiomis, muskatu, svogūnais, petražolėmis, peletrūnu, krienais, pankoliais, apelsinais, ožkos sūriais, pelėsiniu sūriu.
Parašykite komentarą