Imbieras – prieskoninis bei vaistinis augalas, augantis daugiausia Kinijos, Japonijos, Vietnamo, Indijos, Vakarų Afrikos, Argentinos, Brazilijos, Jamaikos srityse. Medicinoje bei kulinarijoje vartojama imbiero šaknis.
Imbieras yra skirstomas į juodąjį, kuris yra nelupamas, o tik nuplikomas verdančiu vandeniu ir baltąjį imbierą, kuris yra 6val. mirkomas 2 proc. chloro kalkių tirpale ir išdžiovinamas.
Imbieras naudojamas turbūt visose pasaulio virtuvėse. Indijoje gaminami kelių rūšių miltai su džiovintu imbieru. Dažnai maisto gamyboje naudojami aštraus skonio ir aitraus kvapo imbiero milteliai, kuriais gardinami kiaulienos, jūros gėrybių, žuvies, avienos, jautienos bei paukštienos patiekalai. Jo yra dedama į įvairius sultinius, sriubas, saldžiarūgščius padažus.
Imbieras labai plačiai naudojamas konditerijoje: skaninami gėrimai, dedama į įvairiausius konditerinius kepinius, daromi įdarai, saldainiai. Geriausiai šis prieskonis dera su: morkomis, vištiena, šokoladu, vaisiais, kumpiu, ledais, melionu, svogūnais, kiauliena, moliūgais, ryžiais, pomidorais.
Imbieras be galo turtingas vitaminais C, B1, B2, A. Jame gausu magnio, fosforo, kalcio, taip pat aptinkama geležies, kalio, natrio ir cinko. Vartojamas virškinimui gerinti, nuo pilvo pūtimo, peršalimui gydyti, suteikia energijos.
Parašykite komentarą