Krapai – tai vienmetis prieskoninis bei vaistinis augalas, kilęs Viduržemio jūros rytinėje pakrantėje ir plačiai naudojamas visame pasaulyje.
Krapai labai vertingi,kadangi turi daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Krapuose gausu vitamino C, karotino, vitaminų B1, B2, PP, kalcio, magnio. Visos dalys maloniai specifiškai kvepia.
Šis augalas tinka kaip uždaras įvairiems patiekalams. Jis aromatizuoja maistą, suteikia malonų skonį, praturtina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Jų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas bei antruosius patiekalus. Dedami į paruoštus patiekalus arba 5-10 minučių prieš baigiant virti. Taip pat beriama ant sumuštinių, skaninamas majonezas. Sėklomis skaninami duonos gaminiai, actas, marinatai. Eterinis aliejus naudojamas konditerijos, likerių pramonėje ir parfumerijoje.
Gydomosios savybės. Krapų sėklos palengvina virškinimą, užkerta kelią susidaryti žarnyne dujoms, mažina kraujo spaudimą, tinka sergant stenokardija, širdies veiklos nepakankamumu, turint akmenų inkstuose ar šlapimo pūslėje. Taip pat padeda gydyti vaikus nuo naktinio šlapimo nelaikymo.
Parašykite komentarą