Kuminas – kitaip vadinamas indišku kmynu ir dažnai painiojamas su lietuvišku kmynu, yra salierinių šeimos augalo sėkla. Šis augalas jau 5000 metų žinomas tiek kaip vaistas, tiek kaip prieskonis be kurio Indijos ar Vidurinės Azijos virtuvė neįsivaizduojama.
Paprastasis kmynas yra paplitęs ne tiek daug – Skandinavijoje, Rusijoje, Vokietijoje bei Baltijos šalyse, o kuminas – Indijoje, Šiaurės Afrikoje, daugelyje Azijos šalių, Lotynų Amerikoje, Europos pietuose.
Kuminas pasižymi stipriu ir aštriu skoniu, jis yra šiek tiek minkštesnis ir šviesesnis nei kmynas, dažnai vadinamas “baltuoju kmynu”. Kumino kvapo ir skonio neįmanoma supainioti su jokiu kitu prieskoniu. Jis pasižymi karstelėjusiu kvapu, kuris geriausiai atsiskleidžia, kai prieš pat vartojimą sėklos pakepinamos ir sumalamos.
Kumino būna prieskonių mišiniuose: kario prieskoniuose, garam masala ir kt. Užsienio virtuvėje kumino dedama kepant duoną, jogurto patiekaluose, dedama į sūrį, kepsnius.
Parašykite komentarą