• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Receptai, patiekalai - Kulinare.lt

  • Pagrindinis
  • Receptai
  • Parduotuvė
  • Blogas
  • Kontaktai

Marcipanas – klasikinis saldus skanėstas su turtinga istorija

2023-05-09 by Kulinarė Palikti komentarą

Marcipanas

Marcipanas – tai saldžiųjų desertų šedevras, kurio istorija siekia daugiau nei 400 metų. Tai tikra virtuvės menų klasika, kurios paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. Kiekvienas konditerijos meistras gali pasigirti savo unikaliu marcipano receptu, tačiau visiems bendra tai, kad šis skanėstas yra gaminamas iš maltų migdolų ir cukraus mišinio.

Kas yra marcipanas?

Marcipanas yra saldus skanėstas, pagamintas iš maltų riešutų ir cukraus mišinio (kartais naudojant medų). Dažniausiai naudojami migdolų riešutai, bet kai kuriais atvejais migdolai gali būti pakeičiami kitais riešutais, tokiais kaip lazdyno, graikiniais ar pistacijomis. Taip pat, siekiant papildyti skonį, macipanui dažnai naudojami tokie priedai kaip kiaušiniai, vanilės ekstraktas, rožių arba apelsinų žiedų vanduo.

Marcipano istorija

Marcipanas yra vienas iš seniausių Europos desertų ir žinomas jau nuo viduramžių. Manoma, kad jis buvo sukurta Persijoje ir atkeliavo į Europą per kryžiaus žygius. Marcipano kilmė siejama su Viduržemio jūros regionu ir senovės Egiptu. Yra teorijų, kad pirmieji marcipaną gaminę buvo egiptiečiai, o tobulino arabai. Šis skanėstas Europoje tapo populiarus XIII amžiuje, kai arabų karavanas pervežė jį per Pietus. Marcipano populiarumas Europoje sparčiai augo, ypač Ispanijoje, kuri tapo svarbia marcipano gamybos vieta. Vėliau šis skanėstas buvo perimtas kitose Europos šalyse, tokiose kaip Prancūzija, Italija ir Vokietija, ir tapo populiariu saldumynu per Kalėdas bei kitas šventes.

Marcipano skonis bei gamybos procesas

Marcipano gamybos procesas prasideda nuo riešutų sumalimo į smulkius miltelius. Šie milteliai tada sumaišomi su cukrumi, vandeniu ir kitais priedais, kad susidarytų tešla. Tešla ruošiama rankomis arba specialiu įrenginiu, kad susidarytų reikiamos formos ir dydžio gabalai. Gauta mišinio masė dedama į verdantį vandenį, kad būtų pradėtas karamelizavimo procesas ir, pasiekus tam tikrą temperatūrą, masė turi būti išimta iš vandens ir atvėsinta. Galiausiai, tešla išminkoma iki vientisos masės.

Nors tradicinėje marcipano receptūroje naudojami tik migdolai, cukrus ir vanduo, šiandien yra daugybė skirtingų variantų, praturtintų įvairiais skoniais ir priedais. Dažniausiai papildomai į mišinį dedami kiti riešutai, tokie kaip lazdyno arba žemės riešutai, arba vaisiai, tokie kaip džiovinti abrikosai ar slyvos, suteikiantys marcipanui įvairių skonių ir aromatų. Taip pat galima naudoti ir tokiu priedus kaip vanilės ekstraktą arba citrinų žievelę.

Kur marcipanas naudojamas?

Marcipanas yra plačiai naudojamas virtuvėje ir konditerijoje dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros.

Virtuvėje jis naudojamas kaip pagrindinis ar pagalbinis ingredientas įvairiems desertams, pyragams ir keksiukams. Marcipanas yra taip pat populiari sudedamoji dalis Kūčių ir Kalėdinių desertų, tokių kaip stiklainių pyragas, keksiukai, pyragaičiai, šokoladiniai ledai, ir kt. Jis taip pat dažnai būna naudojamas kaip įdaras ar apvalkalas šokolado gamyboje.

Konditerijoje, marcipanas naudojamas kaip pagrindinis ar papildomas ingredientas konfeti, saldainių, šokolado gamyboje ar, tiesiog, tortų dekoravimui, ir kt.


Kaip matote, marcipanas yra ypač universalus ir gali būti naudojamas įvairiausių desertų ir saldumynų gamyboje.

Kategorijos:Blogas

 

Panašūs receptai

Kaip sutaupyti ruošiant ypatingus patiekalus?
Kaip sutaupyti ruošiant ypatingus patiekalus?
Žuvies sultinys
Kaip išvirti skanų žuvies sultinį ir kur jį panaudoti?
10 paprastų būdų, kaip pradėti sveikiau maitintis jau šiandien
10 paprastų būdų, kaip pradėti sveikiau maitintis jau šiandien

Previous Post: « Cukinijos su feta ir žemės riešutais
Sekantis įrašas: Khachapuri arba lietuviškai chačapuri »

Reader Interactions

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Šio mėnesio populiariausi

  • Stiklinis matavimo indas, 1000ml Stiklinis matavimo indas, 1000ml
  • Balta stačiakampė lėkštė, 30x15cm Balta stačiakampė lėkštė, 30x15cm
  • Stiklinė lėkštė "Paisley", 33cm Stiklinė lėkštė "Paisley", 33cm
  • Sausainių formelė "Namas" Sausainių formelė "Namas"
  • Stiklinis kepimo indas pyragams, 26cm Stiklinis kepimo indas pyragams, 26cm
  • Stiklinis indas salotoms, 20x20x8cm Stiklinis indas salotoms, 20x20x8cm
  • 3 lėkščių komplektas Web 3 lėkščių komplektas Web
  • Sausainių kepimo formelė "Elnias" Sausainių kepimo formelė "Elnias"
  • Stiklinis dubuo salotoms, 970ml Stiklinis dubuo salotoms, 970ml
  • Stiklinis dubuo salotoms, 25cm Stiklinis dubuo salotoms, 25cm

Populiariausi receptai

  • Sluoksniuota tuno mišrainė (salotos Mimoza)
  • Troškintos vištienos kepenėlės Troškintos vištienos kepenėlės
  • Silkės ir varškės aptepas užkandžiams Silkės ir varškės aptepas užkandžiams
  • Marinuoti svogūnai Marinuoti svogūnai prie šašlykų
  • Kepti koldūnai su sūrio ir grietinės padažu Kepti koldūnai su sūrio ir grietinės padažu

Naujausi blogo įrašai

Marcipanas – klasikinis saldus skanėstas su turtinga istorija

Kaip sutaupyti ruošiant ypatingus patiekalus?

Kaip išvirti skanų žuvies sultinį ir kur jį panaudoti?

10 paprastų būdų, kaip pradėti sveikiau maitintis jau šiandien

Maisto produktai, kurie pagerina jūsų miego kokybę

Footer

  • Pristatymas ir Grąžinimas
  • Apie Mus
  • Privatumo politika
  • Kontaktai

Copyright © 2025 · Kulinare.lt