Marcipanas – tai saldžiųjų desertų šedevras, kurio istorija siekia daugiau nei 400 metų. Tai tikra virtuvės menų klasika, kurios paslaptys perduodamos iš kartos į kartą. Kiekvienas konditerijos meistras gali pasigirti savo unikaliu marcipano receptu, tačiau visiems bendra tai, kad šis skanėstas yra gaminamas iš maltų migdolų ir cukraus mišinio.
Kas yra marcipanas?
Marcipanas yra saldus skanėstas, pagamintas iš maltų riešutų ir cukraus mišinio (kartais naudojant medų). Dažniausiai naudojami migdolų riešutai, bet kai kuriais atvejais migdolai gali būti pakeičiami kitais riešutais, tokiais kaip lazdyno, graikiniais ar pistacijomis. Taip pat, siekiant papildyti skonį, macipanui dažnai naudojami tokie priedai kaip kiaušiniai, vanilės ekstraktas, rožių arba apelsinų žiedų vanduo.
Marcipano istorija
Marcipanas yra vienas iš seniausių Europos desertų ir žinomas jau nuo viduramžių. Manoma, kad jis buvo sukurta Persijoje ir atkeliavo į Europą per kryžiaus žygius. Marcipano kilmė siejama su Viduržemio jūros regionu ir senovės Egiptu. Yra teorijų, kad pirmieji marcipaną gaminę buvo egiptiečiai, o tobulino arabai. Šis skanėstas Europoje tapo populiarus XIII amžiuje, kai arabų karavanas pervežė jį per Pietus. Marcipano populiarumas Europoje sparčiai augo, ypač Ispanijoje, kuri tapo svarbia marcipano gamybos vieta. Vėliau šis skanėstas buvo perimtas kitose Europos šalyse, tokiose kaip Prancūzija, Italija ir Vokietija, ir tapo populiariu saldumynu per Kalėdas bei kitas šventes.
Marcipano skonis bei gamybos procesas
Marcipano gamybos procesas prasideda nuo riešutų sumalimo į smulkius miltelius. Šie milteliai tada sumaišomi su cukrumi, vandeniu ir kitais priedais, kad susidarytų tešla. Tešla ruošiama rankomis arba specialiu įrenginiu, kad susidarytų reikiamos formos ir dydžio gabalai. Gauta mišinio masė dedama į verdantį vandenį, kad būtų pradėtas karamelizavimo procesas ir, pasiekus tam tikrą temperatūrą, masė turi būti išimta iš vandens ir atvėsinta. Galiausiai, tešla išminkoma iki vientisos masės.
Nors tradicinėje marcipano receptūroje naudojami tik migdolai, cukrus ir vanduo, šiandien yra daugybė skirtingų variantų, praturtintų įvairiais skoniais ir priedais. Dažniausiai papildomai į mišinį dedami kiti riešutai, tokie kaip lazdyno arba žemės riešutai, arba vaisiai, tokie kaip džiovinti abrikosai ar slyvos, suteikiantys marcipanui įvairių skonių ir aromatų. Taip pat galima naudoti ir tokiu priedus kaip vanilės ekstraktą arba citrinų žievelę.
Kur marcipanas naudojamas?
Marcipanas yra plačiai naudojamas virtuvėje ir konditerijoje dėl savo unikalaus skonio ir tekstūros.
Virtuvėje jis naudojamas kaip pagrindinis ar pagalbinis ingredientas įvairiems desertams, pyragams ir keksiukams. Marcipanas yra taip pat populiari sudedamoji dalis Kūčių ir Kalėdinių desertų, tokių kaip stiklainių pyragas, keksiukai, pyragaičiai, šokoladiniai ledai, ir kt. Jis taip pat dažnai būna naudojamas kaip įdaras ar apvalkalas šokolado gamyboje.
Konditerijoje, marcipanas naudojamas kaip pagrindinis ar papildomas ingredientas konfeti, saldainių, šokolado gamyboje ar, tiesiog, tortų dekoravimui, ir kt.
Kaip matote, marcipanas yra ypač universalus ir gali būti naudojamas įvairiausių desertų ir saldumynų gamyboje.
Parašykite komentarą