
Soja – vienametis žolinis augalas, panašus į pupelę.
Soja vartojama labai plačiai ir pačių įvairiausių produktų pavidale: nuo sojų pieno iki sojų kepsnelių.
Sojos yra labai vertingos savo maistine sudėtimi – jose yra 40 proc. baltymų, 20 proc. riebalų, 35 proc. angliavandenių, kurių nemažą dalį sudaro maisto skaidulos. Taip pat biologiškai veiklių medžiagų – izoflavonų (augalinių medžiagų, panašių į estrogenus), saponinų.
Plačiausiai vartojama kaip:
Sojų pienas – daromas iš vandenyje sumaltų brinkintų sojos pupelių.
Sojų varškė – sutrauktas sojų pienas, įgavęs želinį ar kietą pavidalą,kitaip vadinamas tofu.
Sojų jogurtas – fermentuotas sojų pieno valgis arba gėrimas.
Sojos mėsa – iš sojos miltų gaminamas produktas, naudojamas kaip mėsos pakaitalas (faršas,kepsneliai,kubeliai ir kt.).
Sojų padažas – su druska fermentuotas padažas.
Sojų pasta – su druska fermentuotos virtos smulkintos sojos.
Sojų sūris – specifinę konsistenciją turinti fermentuota sojų varškė.
Parašykite komentarą