
Svogūnas yra viena labiausiai paplitusių prieskoninių daržovių, kuri vartojama ir žalia, ir virta, ir kepta, ir džiovinta.
Gydymo tikslais svogūnas vartojamas bronchitui gydyti, imuniteto stiprinimui. Taip pat svogūnų sultimis gydomos žaizdos, nudegimai, akių miežis, ausų uždegimas.
Be to svogūnas naudojamas kaip natūrali trąša – lukštų nuoviras pilamas į dirvą, stabdo bakterijų vystymąsi.
Svogūnas bei svogūnų laiškai labai vertingi maistine sudėtimi – juose gausu vitaminų (C -60 mg%, B2, karotino -4 mg%, pektino), eterinių aliejų, cukraus.
Tinka prie: mėsos, paukštienos, daržovių, grybų, miltinių gaminių, žuvies ir kt. Dera su daugeliu prieskonių.
[…] pusė nedidelio svogūno […]