Pesto padažas – tai tradicinis itališkas patiekalas, kilęs iš Genujos regiono. Šis puikiai pasaulyje žinomas bazilikų padažas yra naudojamas tiek gaminant makaronus, tiek su virtomis bulvėmis ar pupomis. Čia pateikiame keletą skirtingų šio padažo variantų.
Bene garsiausias yra Pesto padažas:
Ingridientai:
- 200g šviežių bazilikų
- 100g kedro riešutų
- 2-3 česnako skiltelės
- 150g ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 150g tarkuoto parmezano
- druskos
Gaminimas
- Pirmiausia, švelniai paskrudiname kedro riešutus sausoje keptuvėje.
- Bazilikus perplauname ir paliekame, kad nudžiūtų.
- Nuskintus lapelius sudedame į elektrinę trintuvę, pasūdome šaukšteliu druskos, supilame pusę nurodyto aliejaus ir sutriname.
- Supilame likusį aliejų, sudedame riešutus ir tris ketvirčius nurodyto kiekio parmezano sūrio. Triname, kol masė įgaus vienalytę kreminę konsistenciją. Jei per tiršta, įpilame šlakelį vandens.
- Keptuvėje įkaitiname šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudiname česnaką ir sudedame į trinamą masę ir įmaišome.
- Padažą patiekti su virtais makaronais.
Bazilikų padažas alotoms pagardinti:
Ingridientai
- 250ml alyvuogių aliejaus
- 80ml obuolių sidro acto
- 3 valg. šaukštai medaus
- 1 ryšulėlis bazilikų
- 2 skiltelės česnako
Gaminimas
- Baziliką bei česnaką susmulkiname ir sumaišome su kitais ingredientais.
- Gautą padažą pilame ant salotų.
Baziliko padažas žuvies bei kiaušinių patiekalams:
Ingridientai
- 220 g majonezo
- 2 arb. š. balto vyno acto
- 0,5 arb. š. cukraus
- 0,5 arb. š. druskos
- 15 g baziliko
Gaminimas
- Iš majonezo, acto, cukraus, druskos bei sutrintų bazilikų darome vientisą masę. Padažas turi būti atšaldytas.
[…] vištienos bei šparagų pilame 50ml makaronų nuoviro, Pesto padažą ir, jei yra, susmulkintą čili pipirą. Viską išmaišome ir į gautą padažą sudedame virtus […]