Turbūt nė vienas sultinys neturi tokio delikataus skonio, kokį turi žuvies sultinys. Jei dar nebandėte išsivirti žuvienės iš tokio sultinio, tai būtinai pabandykite! Kartą paragavę tokios žuvienės iš savo gamybos sultinio, daugiau niekada nebegaminsite kitaip. O kur dar Paelja (Paella) ir įvairūs žuvies troškiniai, kurių pagrindas yra būtent toks sultinys… Pirštus apsilaižyti!
Kaip ir bet kokiam jūros gėrybių patiekalui, skaniausias sultinys, kai jis pagamintas iš kuo šviežesnės žuvies. Tad, jei turite galimybę tokios gauti, būtinai pasirūpinkite. Geriausiai tinka balta žuvis. Taip pat venkite riebių žuvų tokių kaip lašiša ar skumbrė. Sultiniui naudokite žuvies kaulus bei galvas.
O kas smagiausia, kad lyginant su kitais sultiniais, šį paruošite labai greitai. Užtruksite vos 30-40 minučių. Tad pirmyn!
Žuvies sultiniui reikės
- 1kg mėsingų žuvies kaulų ar galvų
- 1 vidutinio svogūno
- 1 poro
- 2 lauro lapų
- 2 petražolių šakelių
- 2 čiobrelio šakelių
- 4 juodųjų pipirų žirnelių
Gaminimas
- Žuvį gerai nuplaukite po šaltu vandeniu.
- Sudėkite į puodą. Dėkite smulkintą svogūną, morkas bei visus prieskonius.
- Užpilkite viską apie 10 puodelių (2l – 2.5l) vandens.
- Dėkite puodą ant didelės ugnies. Kai tik sultinys pradės virti, sumažinkite ugnį ir palikite lengvai virti apie 20-30 minučių.
- Jei paviršiuje susidarys putos ar iškils riebalai, juos nugriebkite.
- Sultiniui išvirus nukoškite jį per sietelį, išklotą marle, kad neliktų jokių maisto gabaliukų.
- Leiskite atvėsti ir, jei iš karto nenaudosite, supilkite į sandarius maisto indelius.
- Tokiuose indeliuose sultinys šaldytuve gali stovėti 3-4 dienas. Arba užšaldykite šaldymo kameroje ir laikykite iki 3 mėnesių.
- Skanaus!
Ta proga, kad jau pasigaminote sultinį, būtinai išbandykite ir šią lengvai paruošiamą tradicinę lietuvišką žuvienę. Tikrai nenusivilsite.
O už receptą dėkojame Mindaugui.
[…] anksčiau rašėme, kaip nesunkiai galimą pasigaminti paprastą žuvies sultinį, kuris puikiai tinka trandicinei lietuviškai žuvienei. Tačiau šį kartą pateikiame šiek tiek […]