Ar pasiilgstate to šviežio batono kvapo rytais? Kai jis dar šiltas, vidus minkštas ir purus, o plutelė traški. Kai tokį nuostabų batoną galima suvalgyti vieną. O jei dar pagardintas kepenėlių paštetu ar džemu? Galima pirštus apsilaižyti.
Pasirodo, kad batono gamyba yra labai paprasta ir nereikalaujanti nei ypatingų sugebėjimų nei daug laiko. Viso labo reikia tik kelių pagrindinių igredientų ir turite nuostabų kvepiantį batoną ant savo stalo.
Naminiam batonui reikės
- 500g miltų
- 250ml šilto vandens arba pieno
- 7g sausų mielių
- 40g sviesto (geriau, kad būtų kuo minkštesnis)
- 1 arb. š. druskos
- 1 valg. š. cukraus
- 1 kiaušinio
- pieno kiaušinio plakiniui
Gaminimo eiga
- Dubenyje sumaišome miltus, druską, cukrų bei mieles.
- Padarome duobutę ir supilame šiltą vandenį arba pieną. Paprastai batonui naudojamas vanduo, tačiau, jei norite, kad batonas būtų šiek tiek labiau panašus į pyragą savo skoniu, siūlome naudoti pieną. Arba galite pamaišyti per pusę.
- Pradedame minkyti tešlą.
- Dedame gabalėliais sviestą ir toliau minkome tešlą apie 10 minučių, kol ji pasidarys vientisa bei elastinga.
- Suformuojame tešlos rutulį, dedame į puodą, uždengiame ir paliekame šiltai, kad tešla iškiltų. Apie 1 valandą.
- Tešlai iškilus, ją perminkome, kad neliktų oro tarpų.
- Suformuojame 2 nedidelius batonus arba vieną didelį ir dedame į kepimo skardą. Formuokite ilgesnius ir siauresnius batonus, kadangi kepant jie ims plėstis į šonus.
- Uždengiame rankšluoščiu ir paliekame dar apie valandą, kad iškiltų.
- Suplakame kiaušinio trynį su trupučiu pieno.
- Tešlai iškilus, aštriu peiliu padarome įpjovas ir aptepame kiaušinio ir pieno plakiniu.
- Dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių ir kepame apie 30-35 minutes.
- Skanaus!
Už receptą dėkojame Mindaugui.
Parašykite komentarą