Galetė – tai prancūziškas desertas, kepamas iš įvairiausių uogų ar vaisių bei paprastos sviestinės tešlos. Jau anksčiau rašėme apie vieną uogų galetės receptą, bet būtinai siūlome išbandyti ir šį variantą.
Galetės tešlai reikės
- 200g miltų
- 1 v.š. cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 130g šalto sviesto
- 90g grietinės
Uogų įdarui reikės
- Apie 600g sezoninių uogų (aš naudojau mėlynes ir slyvas)
- 3 v.š. cukraus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. krakmolo
Uogų galetei aptepti
- 1 kiaušinio
- 2 a.š. vandens
- Cukraus (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Dubenyje sumaišome miltus, cukrų ir druską.
- Sviestą supjaustome kubeliais ir sudedame į miltus. Rankomes triname sviestą su miltais iki šlapio smėlio konsistencijos.
- Sudedame grietinę ir šakute išmaišome, kad susigertų į tešlą.
- Rankomis formuojame iš tešlos rutulį. Įvyniojame į plėvelę/maišelį ir dedame į šaldytuvą valandai.
- Pasiruošiame įdarą. Uogas sumaišome su cukrumi, krakmolu ir citrinos sultimis.
- Tešlą ištraukiame iš šaldytuvo ir dedame ant miltuoto paviršiaus. Aš dedu tiesiai ant miltuoto kepimo popieriaus, kad nereikėtų vargti tešlą perkeliant.
- Kočėlu kaip įmanoma gražiau iškočiojame tešlą į apskritimą. Tobulo apskritimo nereikia – tešlos kraštai greičiausiai įplyš, tai nieko tokio. Tešlą turėtų būti maždaug pusės cm storio. Jei kočiojote tešlą ant atskiro paviršiaus, dabar atsargiai perdedame ją į kepimo skardą.
- Kiaušinį išplakame su vandeniu, plakiniu patepame tešlos lakštą. Truputį plakinio pasiliekame.
- Įdarą dedame ant tešlos, paliekant 3-4 cm kraštus.
- Užlenkiame galetės kraštus į vidų taip, kad šie apgaubtų uogas. Nepaliekame tarpelių, kad neišbėgtų įdaras. Jei liko skysčio nuo uogų mišinio, supilame į galetės vidurį.
- Likusiu plakiniu aptepame galetės tešlos kraštus. Jei norisi, pabarstome cukrumi.
- Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, kol kraštai gražiai paruduos. Paliekame atvėsti, kad įdaras sutvirtėtų. Na, o jei bėgantis įdaras negąsdina, valgom dar šiltą. 🙂
- Skanaus!
Už receptą dėkojame Emilijai.
Parašykite komentarą