Čederio sūris (cheddar) – bene labiausiai pasaulyje vartojamas karvių pieno sūris (48 proc. riebumo), kuris gali pasigirti ne tik skonių įvairumu – nuo švelnaus iki aštresnio, bet ir spalvų įvairove – nuo natūraliai baltos iki moliūgo oranžinės. Šio sūrio kilmės šalis Anglija, tačiau gaminamas labai daugelyje šalių, tad tiek skonis tiek spalva priklauso tik nuo kilmės šalies bei brandinimo trukmės. Kuo ilgiau brandinamas šis sūris, tuo jis tampa kietesnis, bei aštresnio ir stipresnio skonio.
Labai “jaunas” sūris yra minkštas ir švelnus. Čederis įprastai brandinamas nuo 9 mėnesių iki 1 metų.
Čederio sūris labiausiai vartojamas gaminant užkandžius, sriubas bei padažus.
Parašykite komentarą