Actas − acto rūgšties tirpalas vandenyje. Kulinarijoje naudojamas marinatams, padažų gamyboje, salotoms, sriuboms.
Actas gaminimas iš obuolių, vynuogių, spirito ir kt. Neretai actas aromatizuojamas įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, tokiomis kaip peletrūnas, bazilikas, čili pipirai, nasturtos, juodųjų serbentų lapais, mėtomis ir t.t.
Actas vartojamas ne tik virtuvėje, bet ir kaip gydomoji priemonė.
Naminio obuolių acto gaminimas: 1kg obuolių sutarkuojame smulkiausia trintuve ir praskiedžiami 1,25l virinto vandens. Beriame 125g cukraus ir 25g džiovintos ruginės duonos. Uždengiame indą (stiklinį) su obuolių tyre ir laikome 10 dienų, per dieną bent du kartus pamaišydami mediniu šaukštu.
Po 10 dienų tyrę perkošiame, t.y. išspaudžiame parūgusias sultis ir jas supilame į stiklinį indą su ilgu kakleliu (didelės talpos stiklinį butelį) ir viršų uždengiame marle. Rauginame sultis apie 2 mėnesius. Po 2 mėnesių actą perkošiame ir supilstome į mažesnius buteliukus, kuriuos užsandariname ir laikome sausoje tamsioje vietoje ar šaldytuve.
Parašykite komentarą