Agurkas – daržovė žinoma nuo labai senų laikų. Juos dar prieš keletą tūkstančių metų prieš mūsų erą augino Indijoje. Šios daržovės paplito iš Viduržemio jūros regiono po visą Europą.
Agurkas turi baltymų (15 proc.), cukraus (fruktozės ir gliukozės), vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo. Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji – mažiau. Dar ši mažai kaloringa daržovė turi daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, nikelio, aliuminio, vario, cinko, sidabro, chromo.
Agurkai yra labai mažai kaloringi (100 g – tik 15 kcal., t.y. 1 kg agurkų – 150 kcal), juose esanti rūgštis neleidžia angliavandeniams virsti riebalais, todėl agurkai labai naudingi tiems, kurie nori numesti svorio.
Šios daržovės vartojamos šviežios, vakuotos, raugintos bei sūdytos.
Agurkai tinka su: pomidorais, grietine, jogurtu, majonezu, petražolėmis, svogūnais, feta sūriu, česnaku, citrina, mėtomis, sviestu, bazilikais, krapais, pankoliais.
Parašykite komentarą