Vėdarai – vienas iš tradicinių lietuvių patiekalų. Gaminamas kepant kiaulės žarnas su bulvių ar kruopų – kraujo įdaru.
Bulviniams vėdarams reikės
- bulvių
- sūdytų žarnų (greičiau iškeps plonos žarnos, jos beje ir estetiškiau atrodys)
- rūkytų lašinukų spirgučiams
- svogūno
- 2 stiklinių pieno
- druskos
Bulvių bei prieskonių kiekį taikyti prie turimų žarnų kiekio.
Gaminimas
- Sūdytas žarnas parai merkiame į vandenį.
- Išmirkytas žarnas kelis kartus perplauname karštu vandeniu.
- Bulves nulupame ir sutarkuojame.
- Į bulvių tarkius pilame užvirintą pieną (užplikytos bulvės bus minkštesnės), dedame druskos.
- Į keptuvę dedame gabaliuką pjaustytų lašinukų ir svogūno, pakepame. Spirgius dedame į bulvių masę, gerai išmaišome.
- Prieš kemšant žarnas, vieną galiuką užrišame siūlu ir šaukštu dedame bulvių tarkius į žarnas.
- Prikimšus užrišame ir kitą galą.
- Vėdarus dedame į riebalais išteptą kepimo skardą.
- Kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 1,5 valandos.
- Kepant vėdarus būtina subadyti šakute ar smeigtuku, kad bekepdamos žarnos neplyštų.
- Patiekiame su grietine ar likusiais spirgučiais.
- Skanaus!
Parašykite komentarą